miercuri, 30 noiembrie 2016

Ganduri sincere despre Ziua Nationala .

   In ultima carte a Noului Testament, si anume Cartea Apocalipsei dupa Sfantul Ioan Teologul, ni se dezvaluie ca, la sfarsitul istoriei, Mantuitorul Hristos va chema la a Sa Judecata toate neamurile, sau natiunile, cum spunem noi astazi.Fiecare natiune va da seama in fata lui Dumnezeu de cum si-a implinit menirea sa istorica cu darurile pe care le-a primit .
   Ma tot gandesc la acel moment care o sa vina, si ma intreb in ce masura ne-am indeplinit noi, natiunea romana, potentialul istoric, si ce vom raspunde in fata acelei Judecati.Desigur, am aparat cu sangele nostru Europa de barbarizarea si urgia otomana, desigur am fost in trecut un popor cu suflet mare.
   Dar in prezent?
   Noi ne-am format ca natiune roamana dintr-un amestec de mai multe neamuri,daci, romani, slavi, si o mica parte din popoarele migratoare care au trecut in primele secole ale erei noastre prin aceasta parte a lumii.Spun asta pentru ca si fondul genetic al acestor neamuri conteaza intr-o anumita masura in ceea ce am devenit noi,romanii.
   Dar Evanghelia lui Hristos adusa aici de Sfantul Apostol Andrei, si apoi raspandita pe tot cuprinsul tarii de  colonistii romani si negustorii greci, si mai ales,modul cum am inteles-o noi si am trait-o concret in viata de zi cu zi , ne-a unificat pana la urma ca neam intreg.
   Daci,in cea mai mare masura, romani, slavi, goti, ceea ce ne-a transformat in natiune romana a fost inchinarea noastra comuna  inaintea lui Hristos si straduinta noastra de a pune in practica invataturile Lui.
   Desigur, am auzit cu totii de ospitalitatea romaneasca, dar de unde credeti ca s-a nascut ea?Iarasi,am auzit cu totii de minunata armonie si buna-cuviinta care domnea in satele romanesti de odinioara, de costumele noastre populare ale caror stil abunda de culoare, de bucurie, toate imbinate cu un gust al sobrietatii, venit cu siguranta din buna-cuviinta a predaniei Bisericii.
   Vi se pare greu de crezut? Pai poporul trebuie educat, dar acum sute de ani formatorul poporului nu era vedeta de facebook,nici aceea de blog, educatia era facuta la Biserica.
   Asadar,buna-randuiala, ospitalitatea, bucuria decenta,toate aceste calitati care tin de zestrea morala a unui popor, de educatia lui, aceste comori ale neamului romanesc,s-au format la sat,adica in primul rand datorita vietii romanului  in preajma instantei sale morale celei mai apropiate de el, adica in Biserica lui, cea care s-a nascut odata cu acest neam.
   Vedem insa ca astazi aceste valori sunt tot mai greu de gasit,la sat,si, cu atat mai mult, la oras.Decenta a fost inlocuita cu nesimtirea, buna-cuviinta cu depravarea ,intelepciunea are acum ca sinonim smecheria.De omul cinstit, dar sarac rade toata lumea, a fi destept inseamna acum a fi bogat, romanul a devenit lup pentru roman, ca sa parafrazez o maxima latina,
   Nu e vorba ca ne-am pierdut calitatile, nu.Darurile lui Dumnezeu nu se sterg. Uitati-va la romanii cinstiti plecati afara, impinsi de atata saracie, si veti vedea cat de mult muncesc, ce medici buni sunt, si cat de mult ar vrea sa se intoarca aici.Din pacate,tara noastra a devenit un spatiu damnat, ros pana la maduva de necinste.
   Unde este cinstea romanului de alta data care ii incredinta celuilat roman bunurile sale doar pe cuvant de onoare si cu o simpla strangere de mana?A disparut sub povara atator stapaniri care au trecut peste noi, si care toate au venit sa ne jefuiasca, a disparut sub povara atator ideologii falimentare care ne-au corupt mintile atatea ani,comunismul fiind una dintre ele, sau neo-marxismul cultural, in prezent.
   Dar a disparut mai ales fiindca ca romanul denigreaza acum pe aceea care de la inceputul neamului romanesc l-a invatat in primul rand sa fie cinstit si bun : Biserica.
   Conducatorii care ne-au vandut pe nimic resursele tarii, care ne-au transformat pe mult timp de acum inainte intr-o colonie pe care restul tarilor europene nici nu o baga in seama, sau o baga doar cand mai e ceva de luat din ea, ei bine,acesti conducatori provin dintre noi,sunt fiii fideli ai vremurilor acestea.In marea lor majoritate declara ca sunt  romani.
   Dar romani nu au fost niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu