luni, 24 februarie 2014

Nume si / sau identitate.Iarasi despre cip.

      Sunt diferente importante intre nume si identitate.
      Numele meu primit  la botez face parte din Sfanta Taina a Botezului,si din formula ei.
      Identitatea e un principiu logic cu care opereaza administratia unui stat.Ce inseamna acestea? Iata ce:
      Numele,pentru noi,crestinii este modalitatea de a apela unii la altii,in calitate de  persoane.In fond este modul in care Dumnezeu ne apeleaza si in care noi Il apelam pe El.Numele Lui Dumnezeu, ne spune si ceva despre El ("Eu sunt Cel Ce sunt" - Yahve).In cazul unui crestin,numele reprezinta garantia sfantului care-l apara, la care crestinul are evlavie,si dupa masura caruia vrea sa-si duca viata.
      Ca sa rezumam, numele e o relatie vie (si chiar tainica)  intre doua,sau mai multe persoane.
       Identitatea a aparut ca relatie intre doi termeni,este un principiu logic si are ratiuni administrative.A este identic cu B.Si a aparut ca nevoie a statului de a identifica.In ceea ce priveste administratia statului,Tiganelea Nicolae Iulian este identic cu un cod numeric personal,cu o serie si un numar,cu o fotografie.Cu o carte de identitate.Nu e deloc vorba de o relatie intre doua persoane,ca in cazul numelui.
      De aceea,in cazul actelor de identitate cu cip,e vorba de asocierea unei identitati administrative cu un numar (666) .Statul nu relationeaza prin nume,ci prin identitati cu noi.Nu e ceva ontologic la mijloc,ci doar administrativ.
       Numele este o taina si o pecete pe care o primesc fizic in trupul si sufletul meu la Botez.El nu poate fi schimbat decat printr-o alta pecete,ca aceea pe care o va oferi Antihrist,si care,le fel,va fi impregnata in trupul meu.
        Asocierea identitatii mele oficiale cu numarul lui Antihrist e intr-adevar ceva grav.Dar e o asociere deocamdata formala,intr-o scripta elctronica,sau de alt gen.Repet,e grav.
        Dar nu e schimbarea numelui si pecetea fizica a lepadarii.Lepadarea e ceva personal.

2 comentarii: