joi, 14 iunie 2012

Cuvinte ale lui Dumnezeu-Cuvantul (2) "Oare si noi suntem orbi?"

   Urmatorul exemplu este in legatura cu vindecarea orbului din nastere,istorisita de Sf.Apostol si Evanghelist Ioan in evanghelia sa (cap IX).
    Vindecarea acestui orb pricinuia sminteala fariseilor din Ierusalim care,nici dupa nenumaratele minuni de care auzisera,sau la care fusesera chiar martori,tot nu erau in stare sa creada in El.Cu acesta ocazie are loc intre acela care fusese orb si farisei un dialog presarat din plin cu ironii mai ales din partea celui vindecat.
    Insasi situatia creata are un anumit umor acid la adresa fariseilor,una din rarele ocazii intalnite in Sfanta Scriptura care dezvaluie ironie si chiar umor acid cu scopul osandirii din punct de vedere moral a paraliziei duhovnicesti.
    Replicile celui vindecat : "v -am spus acum şi n-aţi auzit? De ce voiţi să auziţi iarăşi? Nu cumva voiţi şi voi să vă faceţi ucenici ai Lui?"(Ioan IX;27)  sau  "A răspuns omul şi le-a zis: Tocmai în aceasta stă minunea: că voi nu ştiţi de unde este şi El mi-a deschis ochii" (Ioan IX;30) sunt pline de ironie la adresa lor.
    Insa cuvintele pe care le-a rostit Mantuitorul catre farisei sunt,ca in numeroase alte cazuri, sublime,de un adevar stralucitor,total.Dupa ce ii avertizeaza ca El a venit ca cei care nu vad sa vada, iar cei care vad sa devina orbi,fariseii,simtindu-se vizati,Il intreaba retoric:"Oare si noi suntem orbi?"(Ioan IX:40).Este in intrebarea aceasta mandria necugetata a celor care credeau ca detin monopolul adevarului,numai fiindca studiasera la vreo scoala rabinica.Ei confunda adevarul cu studiul lui,confunda starea lor sociala cu starea lor duhovniceasca.Se cred luminati,invatati,practicanti,mantuiti.Ei pretind ca vad,fara a o spune insa cu sinceritate,cu curaj, pe fata.
    Mantuitorul le oferea un raspuns dumnezeiesc,total,sublim.In fata acestui raspuns,de buna seama ca farisei au incremenit de uimire.Iata raspunsul:
   
                "Iisus le-a zis: Dacă aţi fi orbi n-aţi avea păcat. Dar acum ziceţi: Noi vedem. De aceea păcatul vostru rămâne." (Ioan IX;41)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu